Ülkemizde en çok can ve mal kaybına yol açan kazalar, trafikte meydana gelir. Trafik kazalarını önlemek için trafik kurallarına uyulması gerekir.
Trafikte kırmızı ışık, yayalar ve araçlar için “Dur!” anlamına gelir. Kırmızı işareti gören yayalar, kırmızı ışık yandığı sürece yaya kaldırımında durmalıdır.
Trafikte yeşil ışık, yayalar ve araçlar için “Geç!” anlamına gelir. Yeşil işareti gören yayalar, yeşil ışık yandığı sürece yolun karşısına geçebilir.
Yaya geçidi levhası, yayaların yolun karşısına güven içinde geçmesi için kullanılan trafik levhasıdır. Yayalar, bu levhaların olduğu yerlerden yolu da kontrol ederek güvenli geçiş yapabilirler.
Dikkat levhası, yolda tehlikeli bir durum olduğunu belirtir. Bu işareti gören sürücü ve yayalar, dikkatli bir şekilde hareket etmelidir.
Okul geçidi levhasını gören sürücüler, hızlarını azaltır ve durur. Öğrenciler, güvenli bir şekilde karşıya geçebilir.
Bu işaret levhası, bisiklet girişinin yasak olduğunu bildirir. Bu levhayı gören bisiklet kullanıcıları, levhanın olduğu cadde ve sokaklara girmemelidir.
Trafik işaretlerinin olmadığı yollar da vardır. Bunlar;
Trafik işaretlerinin olmadığı yerlerde, güvenli bir şekilde karşıya geçmek için üst ve alt geçitler kullanılmalıdır.
Yaya kaldırımından yürümeliyiz. Yaya kaldırımı olmayan yerlerde ise yolun solundan yürümeliyiz.
Geceleri veya sisli ortamlarda arabalar bizi fark etmeyebilir. Bunun için açık renk, parlak kıyafetler giymeli; elimize bir fener almalıyız.
Bazı durumlarda trafiği, trafik polisleri düzenler. Bu durumda, trafik polislerinin yönlendirmelerine uyarak karşıdan karşıya geçilebilir.
Duran araçların önünden ve arkasından geçmek tehlikelidir. Araçlar bizi fark etmeden hareket edebilir veya yoldan geçen araçlar da bizi görmeyebilir.