3.Sınıf Fen Bilimleri Maddeyi Niteleyen Özellikler Konu özeti
Dosya Detay Sayfası
4.Ünite : Maddeyi Tanıyalım
1.Bölüm : Maddeyi Niteleyen Özellikler
a) Maddenin Duyu Organları ile Açıklanabilen Temel Özellikleri
Giysimizi ya da ayakkabımızı hangi sözcüklerle anlatırız? Örneğin çizmemiz deriden yapılmış, yumuşak ve kırmızı olabilir. Çizmemizin tabanının pürüzlü ve esnek olduğunu söyleyebiliriz. “Kırmızı, yumuşak, pürüzlü, esnek” çizmeyi niteleyen özelliklerdir.
Çevremizde gördüğümüz, yer kaplayan her şey maddedir. Örneğin yazı yazarken kullandığımız kalem, oturduğumuz sıra, soluduğumuz hava uzayda belli bir yer kaplar ve bu nedenle her biri maddedir.
Keşfetmek için baktığımızda maddelerin farklı özellikleri olduğunu gözlemleriz.
Maddelerin özelliklerini duyu organlarımızla algılarız.
Duyu organları yardımıyla maddeler sertlik-yumuşaklık, esneklik-kırılganlık, renk, koku, tat ve pürüzlü-pürüzsüz olma özelliklerine göre nitelendirilebilir.
Sertlik-Yumuşaklık
Yumuşak maddeler kuvvet uygulandığında kolayca şekil değişikliğine uğrar. Örneğin kil hamuru yumuşaktır ve bu hamura farklı şekiller verebiliriz. Şekillendirilmiş kil hamuru özel fırınlarda pişirildiğinde ise sertleşir. Kil; tuğla, kiremit, çömlek, fincan vb.nin yapımında kullanılır.
Yün, ipek ve pamuk yumuşaktır. Bu maddeleri giysi üretiminde kullanırız. Yünden ve ipekten battaniye ve halı yapımında da yararlanırız. Pamuk ise havlu ve çorap yapımında sıkça kullanılır.
Sert maddeler kuvvet uygulandığında kolayca şekil değişikliğine uğramaz.