5.Sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Ölçülmesi Konu özeti
Dosya Detay Sayfası
3.Ünite : Kuvvetin Ölçülmesi ve Sürtünme
1.Bölüm : Kuvvetin Ölçülmesi
KUVVET
İnsanlar tarlaları ekip biçmede eşyalarının yerini değiştirmede, yük taşımada, yemek yapmada, duvar boyamada kısacası birçok faaliyette kuvvet uygular ve uygulamaya devam edecektir.
Günlük hayatta cisimlere çok farklı şekilde kuvvet uygulanabilir. Örneğin bir okçunun oku fırlatabilmesi için oka itme kuvveti uygulaması gerekir. Oka itme kuvveti uygulaması için de yaya çekme kuvveti uygulaması gerekmektedir.
Cisimlere kuvvet uygulayarak cisimlerde çeşitli etkilere neden olabiliriz. Kuvvet; duran cisimleri hareket ettirebilen, hareket eden cisimleri durdurabilen, cisimlerin hareketini hızlandırabilen ya da yavaşlatabilen, cisimlerde şekil veya hareket yönünün değişmesine neden olabilen etkidir.
Rüzgârlı bir havada yürürken bazen zorlanır, bazen de rüzgârın etkisi ile hızlanırız. Zorlanmamızın sebebi, gideceğimiz yönün tersine doğru esen rüzgârın hareketimizi yavaşlatmasıdır. Gideceğimiz yöne doğru esen rüzgâr ise bizi arkadan iterek hareketimizi kolaylaştırır. Rüzgârın bizi zorlamasının veya hareketimizi kolaylaştırmasının sebebi, bize uyguladığı kuvvettir. Bu kuvvet insanlardan bağımsız gerçekleşmektedir. Ağaçtan elmanın ya da bir yaprağın düşmesinin sebebi de yine insanlardan bağımsız gerçekleşen bir kuvvettir. Biz bu kuvvete yer çekimi kuvveti diyoruz.